Liten kvalitetsuppfödning av Bruks- och Tjänstehundar
 

Lite historia bakom vår kennel

Avel är något som jag har varit intresserad av sedan 1985. Eftersom jag är tjänstehundsförare (sedan 1987) har det påverkat min syn på avelsfrågor en hel del. Jag arbetar som narkotikahundförare vid tullen i Helsingborg.


Thomas och Ozzie

Min första tjänstehund var Hundskolans Foxi. Min nuvarande tjänstehund är en stor svart schäferhane vid namn Hundskolans Elox. Till vardags även kallad Ozzy.

Ozzy är en helt otroligt duktig narkotikahund med en arbetslust som aldrig tar slut. Ozzy och men även andra bra tjänstehundar har gjort att jag gärna använder hundar från Hundskolan. I mina två första kullar använde jag min egen Körmeisters Inga tillsammans med Aristos Muck söner. Tredje kullen med Inga använde jag Kurants Öjje. Tyvärr blev där endast en hanvalp.


Då jag inte ville ha Odin Andershof Ufer så nära som i förra kullen hittade jag en polistjänstehund i Vetlanda som hette Tiger (Hs- Silverpilen kombination helt utan Odin Andershof Ufer). Vi använde Tiger med gott resultat både till C- och D-kullen.
Sedan B-kullen (1993) har vi inte haft något registrerat HD eller AD fel fram till dags datum.

Döttrar från dessa kombinationer placerades ut som fodertikar och parades så småningom med Vulcanos Garone avkomlingar. Först med Kurants Öjje som gav oss kullarna D-, F-, G- och I-kullen. Dessa avkommer blev vi mycket nöjda med. Kurants Öjje linjen är nämligen avlad 3-3 Odin Andershof Ufer över Dittegårdens Gross och Gaid (Gaid SM vinnare i Skydd) samt har även Silverpilen Ädel (också SM vinnare i skydd) i sin stamtavla. H-kullen kom från Memorix Best också en Vulcanos Garone sonson över Silverpilens Ixi (SM 1 skydd under flera år) och Dittegårdens Oskov (SM 1 i skydd). Från dessa kombinationer har vi plockat ut nya tikar för fortsatt avel.

Tiken från F-kullen , svarta Lunabjärets Fifi som i dagsläget (hösten2003) tävlar elitklass spår och tangerar danskt lydnadschampionat, som tänkt var skulle föra vår avel vidare grusade våra förhoppningar i och med en livmoderinflamation. Lunabjärets Görel däremot parades med Whoi`s Greve Goliat och överraskade oss med tio (10) valpar. Dessa otroligt jämna och härliga valpar lovar mycket för framtiden. Ett MH gjordes med ett mycket bra resultat våren 2003.

Lunabjärets Cola genomgick en grundlig hälsokoll och därefter parades hon med Multirole`s Atlas (Ellas bror). Kullen blev dessutom TV-stjärnor i och med att TV-teamet som gör programmet "Djursjukhuset" var på plats på Lenas arbetsplats Kullbygdens smådjursklinik där Lena arbetar som sköterska. Från denna kull på sju valpar sparades en tik på foder.

Min kära tjänstehund Ozzy fick lämna jordelivet februari 2003. Hans samhällsnytta beräknades till ca 65 miljoner kr. Som ny tjänstehund fick jag mig en Springer Spaniel från Skottland (!?!) tilldelad. Det var med blandade känslor jag återigen for till Hundskolan i Sollefteå för att träffa och samträna mig med min nya arbetskamrat Murphy.


 

          
 

Murphy är en upplevelse i arbetstemperament och övriga drifter. Frusen markering är hans specialitet. Kan nämnas att Murphy är den sista inköpta och färdigutbildade hunden inom tullverket och Lunabjärets Jalner, som är såld till tullverket, den första som utbildas i tullens regi i södra Sverige.

2011 pensionerades både Murphy och Lunabjärets Jalner då de blivit fyllda 10 år. Jalner var för övrigt bland de första som tullverket utbildade år 2003 (tidigare inköptes färdigutbildade hundämne) och dessutom den ända som var kvar i aktiv tjänst tills 2011. Bakom sig har han med sin hundförare gjort många fina beslag.
Även min tjänstehund Murphy har en mycket framgångsrik karriär. Det har varit en dröm att vara hundförare till honom. Murphy är fortfarande en av tullverkets duktigaste tjänstehundar.

Utbildning inom Tullverket

Under 2005 utbildades jag och sju andra tulltjänstemän till instruktörer för utbildning av narkotikahundförare och deras hundar. Som instruktör verkar jag centralt som lärare på grundkurser och vidareutbildning. Även på  hemmaplan arbetar jag en del av min tid som instruktör och övrig tid fortfarande som hundförare.

2007 utbildades jag till besiktningsman (tullverkets mentaltest, lämplighetstest för tjänstehundar). Huvudlärare inom detta område är Curt Blixt som även är känd i övriga "Hundsverige" som en av de mest drivande inom mentalitet och anlag.

2010 utbildade jag tullverkets första hund från grund till färdig narkotikahund. Hunden, en springer spaniel/labrador korsning från England, vid namn Norman var en otroligt fin och miljöstark hund. Som färdigdresserad överlämnades han till en hundförare i Karlshamn och han har redan gjort flera fina beslag.

Sommaren 2011 påbörjade jag att utbilda min nya tjänstehund vid namn Focus, en flat coated retriverhane på tre år. Focus verkar lovande och jag hoppas mycket på honom.

Lång erfarenheten av hunddressyr privat (inom SBK) tillsamman med tullverkets utbildning ger kanske i framtiden oanade möjligheter till spännande arbetsuppgifter.....


 


Lunabjärets Jarvis

Lunabjärets Jarvis är en schäferpojke som har utvecklas sent. Vi har genomgåt BH-provet och tränar för fullt för IPO1. Lena har också gjort BH och dessutom tävlat Ella appellklass spår och är i höst (2003) uppflyttad och tävlar i IPO3. IPO är den gren som vi är mest intresserade av i dag (hösten 2003). Vi hoppas mycket på denna nya tävlingsform som vi finner enormt stimulerande.


 


Luc van Zeebroeck

Vi har haft förmånen att träna för en av världens bästa figuranter, Luc van Zeebroeck/Belgien och även för den i tävlingssammanhang meriterade Finn Bertelsen och Lone Nielsen/Danmark. Detta har varit otroligt god hjälp på vägen.

Sedan 2004 har vi tävlat IPO (internationell prövnings ordning). Lena tävlade sin Multirole’s Electara (Ella) SM 2005 och 2006. Ella blev brukschampion 2005. Efter att de kvalat i till 2007 års SM men ej kunde ställa upp tävlade jag Ella detta SM i Piteå.

Lena har alltid varit speciellt intresserad av spårarbetet. På tävlingar runt om i Sverige erhöll Lena och Ella flera gånger toppresultat som 100 poäng flera gånger, 99 poäng många gånger och oftast 97-98 poäng i spåret.

År 2005 flyttade Lunabjärets Maximus hem igen. Maximus var då 1 ½ år. Köparen tvekade på hundens förmåga. Men jag insåg snabbt att denna hund passade mig mycket bra. På kort tid tog vi oss genom IPOt och placerades i IPOIII. IPO Brukschampion 2007. Det gick lite för fort i början och Maximus resultat blev ojämna.

Det har alltid varit min dröm att kvala i till bruks SM med egen hund. År 2008 och 2009 kom vi med  till bruks SM vilket naturligtvis var mycket roligt. 2009 bröt vi tyvärr spåret pga stark blåst. Men Maximus uppvisning i skyddet var härligt att se. Det året tävlade även Lunabjärets Mexx och Magnus Mjörnå och Lunajärets Mc Milan och Lars Carlsson i samma SM. TRE bröder från samma kull i samma gren på samma SM. Smått fantastiskt faktiskt. 2010 försvarade Lunabjärets Mexx och Magnus Mjörnå vår uppfödning genom att placera sig som nr 3 på IPO SM.

Nuförtiden arbetar jag väldigt mycket mera med hund i mitt arbete och eftersom det tar mycket tid och  kraft att hålla en hund på topp har jag fått lägga tävlandet på is.

Efter  Ellas avslutade tävlingskarriär inköptes Rambow’s Alison Luna. Redan som valp visa hon fina anlag för IPO. Vid knappt fyllda tre år tog hon sig till IPOIII på endast tre tävlingar.

2011 maj parades Alison med Maximus. Vi är stolta över att kunna erbjuda valpar efter så välmeriterade föräldradjur. Parningen resulterade i  resulterade 10 valpar.Vi hoppas kunna placera ut dem till trevliga, sportiga och kärleksfulla hem.


 

Lena, Luc, Thomas & Fredrik. Foto: Kia Sinkkonen 

Tullverket

Thomas avslutade Murphys karriär med titeln "Årets narkotikahund 2011". Därmed slutade han också sin arbetssyssla som hundförare och övergick till arbetsuppgifter inom Tullverket som besiktningsman av hundämnen, dressör av nya hundämnen och som lärare för blivande hundförare vid hundcentrat i Rosersberg.

 

 

 
 


 

 

 

Nästa sida 1 2 3